Kérdezzen a Candy-től
Torna al blog

Statikus vagy ventilációs sütő? Melyik a jobb sütési módszer?

Forno Candy

Ezt a kérdést mindenki felteszi: mind azok, akik most ismerkednek a konyhával, mind a tapasztalt szakácsok, akik egy új receptet szeretnének elkészíteni. Bár nem lehet egyértelmű választ adni erre a kérdésre, próbáljuk meg megtanulni megkülönböztetni a két sütési módot, hogy esetenként a megfelelőbbet válasszuk ki. Az a fontos, hogy az általunk választott sütő mindkét sütési móddal rendelkezzen.

Induljunk ki az alapokból: a két hő közötti különbségből.

Ha szeretnénk a megfelelő sütési szintet biztosítani az ételeinknek, mindenekelőtt meg kell ismernünk a statikus és a ventilációs sütő közötti különbséget: a ventilációs sütő egységesen süt annak a levegőáramnak köszönhetően, amely eloszlatja a sütőben a hőt, míg a statikus sütő oldalt vagy függőlegesen állítja elő a hőt. Attól függetlenül, hogy melyiket részesítjük előnyben, fontos tudni, hogy a két módszer között kb. 20 °C különbség van. A statikus sütőben levő 180 °C egyenlő a ventilációs sütőben mért 160 °C-kal.

Hogyan befolyásolja az ételeinket a sütési mód?

A ventilációs sütés gyors és homogén sütést biztosít, amelynél az ételek kívül ropogósak maradnak, míg belül szaftosak lesznek. Ezzel szemben a statikus sütőben a sütés lassabb és lágyabb, ideális jól átsült és belül megfelelően száraz ételek elkészítéséhez.

Mikor használjuk a ventilációs sütést?

Ez a sütési típus nagy segítséget jelenthet akkor, ha egyszerre több ételt kell elkészíteni, mivel a hő a sütő minden részébe eljut. Ebben az üzemmódban használhatjuk mindkét sütőszintet, és süthetünk például húst a felső szinten és burgonyát az alsó szinten, vagy lasagne-t és zöldséget, vagy halat és köretet. Egyszerűen megfogalmazva, akkor érdemes ezt a sütési módot használni, amikor kérget szeretne kialakítani a felületen: hal, fehér hús, vörös hús, zöldségek, sütőben sült tészta, belül puha sütemények.

Mikor használjuk a statikus sütést?

A statikus sütés minden olyan étel esetén ajánlott, amelynél kíméletes sütésre van szükség, és belül jól ki kell száradniuk, mint például kelt tészták, amelyeknek olyan sütési módra van szükségük, amely segít abban, hogy „megemelkedjenek.”

Miután a statikus sütésnél működésbe lépnek a falakon elhelyezett ellenállások – anélkül, hogy bármilyen levegőáram mozgatná a hőt – az étel minden oldalán egységesen sül. Az olyan ételekhez ajánlott, mint például a kenyér, pizza, pogácsa, torták, kekszek, piskóták és habcsókok.

Kész is van, asztalhoz!

Ezekkel az egyszerű információkkal már képesek vagyunk kiválasztani a legjobb sütési módot az ételeinkhez: már csak néhány receptet kell letesztelni, türelemmel várni, míg elkészül az étel és, aztán jó étvágyat!

16/04/15
Kategóriák: