Kérdezzen a Candy-től
Torna al blog

Hogyan védhetem a legjobban a hűtőszekrényben lévő élelmiszereket? Íme néhány fogás a penészképződés és a pazarlás megakadályozására.

Hogyan védhetem a legjobban a hűtőszekrényben lévő élelmiszereket? Íme néhány fogás a penészképződés és a pazarlás megakadályozására.

Az élelmiszerek hosszabb ideig maradnak frissek a hűtőszekrényben, ha megfelelő az elrendezésük és a tárolásuk: nagyanyáink is tudták már ezt, és lejegyeztek néhány egyszerű módot az ételpazarlás megakadályozására. Íme néhány ötlet a penész- és a szagképződés, illetve a gyors romlás megelőzéséhez.

A penész legyőzése

Amikor friss élelmiszerekről van szó, a penész mindig rejtve marad. Az első számú szabály a hűtőszekrény rendszeres tisztítása vízzel és szódabikarbónával és/vagy ecettel. A hűtőszekrény tartalmától függően: a gomba és a saláta úgy tartható a leghatékonyabban egy csomóban, ha nedvszívó papírba csomagoljuk. A gyümölcsök és a zöldségek penészesedése úgy előzhető meg, hogy vízzel és ecettel lemossuk, majd pedig papírzacskóba csomagoljuk. Figyelem: az almát célszerű a hűtőszekrényen kívül, vagy legalább más élelmiszerektől távol tartani túlérésük és megromlásuk elkerülése érdekében.

A kellemetlen szagok távoltartása

Nagyon fontos a hűtőszekrény rendszeres tisztítása, de a kellemetlen szagok megelőzhetők úgy is, hogy egy szódabikarbónával teli poharat vagy ecettel átitatott vattadarabot teszünk a hűtőszekrénybe. Szeretné megoldani a nedvesség kérdését? A szódabikarbóna helyett használjon egy marék fövetlen rizst.

A hűtőszekrény megfelelő működésének biztosítása és a szükséges hőmérséklet fenntartása érdekében fontos a hűtőszekrény tisztán tartása és a jégképződés megakadályozása a falakon.

Egyes élelmiszereket nem szükséges hűteni, sőt a hűtőszekrényben károsodhatnak is, például az egzotikus gyümölcsök, a citrusfélék, a paradicsom, a zöldbab, az uborka és a cukkini. Az éretlen gyümölcsöt és zöldséget szobahőmérsékleten kell tárolni. A főtt ételeket hagyja teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőszekrénybe kerülnének, így megelőzhető a páralecsapódás és a hirtelen hőmérséklet-emelkedés a hűtőszekrény belsejében.

Tartsa egymástól jól elkülönítve a nyers és a főtt ételeket a szennyeződés elkerülése érdekében, és tárolja tiszta, fedővel ellátott edényekben az ételeket.

Az élelmiszerek hűtőszekrénybe helyezésének módja

Az élelmiszerek elrendezése attól függ, milyen hőmérsékletet igényelnek. A húst és a halat a hűtőszekrény leghidegebb részében, lehetőleg egy külön fiókban kell tartani. A megfelelően kibelezett és megmosott halat 24 órán belül el kell fogyasztani. A hús eltarthatósági ideje függ a fajtájától és a szeletelés módjától.

Magasabb hőmérsékleten (rendszerint az alsó fiókban) tárolhatók azok a zöldség- és gyümölcsfélék, amelyek alacsony hőmérsékleten károsodhatnak; ezeket gyorsan el kell fogyasztani, mielőtt megromlanának.

Az érett sajtot a hűtőszekrény legmagasabb részében kell tartani a túl nagy meleggel vagy hideggel szembeni védelem érdekében, a friss sajtot pedig alul célszerű tárolni, ahol a hőmérséklet 2-4 °C.

Mit lehet a fagyasztóban tartani?

A fagyasztógép komoly szövetségesnek számít a friss gyümölcsök és zöldségek konzerválása terén, mivel a fagyasztott élelmiszerek hosszabb ideig maradnak meg a fagyasztógépben, mint a hűtőszekrényben. Célszerű tiszta dobozokban lefagyasztani az élelmiszereket, a dobozokra pedig címke tehető, az élelmiszer nevének és a lefagyasztás időpontjának a feltűntetésével.

A fagyasztógépbe történő berakásuk előtt hagyja teljesen kihűlni a főtt ételeket, a kiolvasztandó ételt pedig ne hagyja szobahőmérsékleten, hanem inkább tegye be a hűtőszekrénybe, amíg teljes egészében fel nem olvad.

Készenlétben tarthatja a sültek hozzávalóit, ha felszeleteli és lefagyasztja a fokhagymát és a vöröshagymát. A fűszernövények hosszú ideig eltarthatók, ha olívaolajat önt rájuk, és a jégkocka-készítő tálcában fagyasztja le. Mindig friss kenyeret vehet elő, ha felszeletelve fagyasztja le.

Ne feledje, hogy a kiolvasztott étel nem fagyasztható le újra, és mielőbb el kell fogyasztani.

Hosszan tartó frissesség

Tartsa 4-5 °C körül a hűtőszekrény belső hőmérsékletét, a fagyasztó hőmérsékletét pedig -18 °C körül az élelmiszerek minél jobb tartósítása érdekében. A hűtőszekrényt hőforrásoktól távol kell elhelyezni, csak szükség esetén szabad kinyitni, és mindig gyorsan be kell csukni. Az említett fogások alkalmazásával meghosszabbíthatja a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek élettartamát, és megőrizheti eredeti zamatukat: tegyen egy próbát!

27/01/16
Kategóriák: